27 Nisan 2016 Çarşamba

GÖZLÜK YÜZE GÖRE DEĞİL RUHA GÖRE SEÇİLİR!

Havalar ısınmaya başladı.. Yavaş yavaş güneş gözlükleri yüzlerde daha fazla yerini alıyor, hanımefendiler güneş gözlüklerini yenilemek için vitrinlere bakıyor..
Bu sezonun kaçınılmazı tabi ki her sezon olduğu, 'gözlüğümüzü nasıl seçeceğiz' polemiği. Dergiler yeni modellere yer verirken gözlük seçimininde yüz şeklinin belirleyici olduğunun altını çiziyorlar. Keza, birbiri ardına güneş gözlüğü eki çıkararak bütçe yaratan gazeteler de..
Ancak işin aslı öyle değil..
Güneş gözlüğü sezonu gelince gurunuza düşen de doğal olarak bu konuda sık sık yazı yazmak. Bu konuda daha önce de birçok kez hem blogumda, hem de gazete ve dergilerdeki röportajlarımda görüş beyan ettim.
Bu sefer hepsini bir yazı altında topladım.
Diyorum ki, gözlük yüze göre değil ruha göre seçilir, çünkü hepimizin yüzü eşsizdir.

Sezonun en çok konuşulan gözlüklerinden biri Chloe Carlina, sıradışı tasarımıyla yüz tipi genellemesini yıktı.


Gözlükte model konusu:

Herşeyden önce belirtmem gerekir ki, daha yeni tanıdığımız gözlük satış noktasındaki temsilcilere, 'Bana nasıl bir gözlük gider?' sorusunu çok absürd buluyorum. Hep dediğim gibi, bu, kuyumcuya parmağımızı gösterip, 'Bana nasıl bir yüzük gider?' diye sormaya benziyor. 

Zevkimiz, nasıl bir imaj vermek istediğimiz, saç rengi ve şeklimiz, burun yapınız, kaşların yapısı ve mesafesi, gözlerin mesafesi, ten rengimiz, kendimize yakıştırdığımız renkler,-erkeklerde sakal bıyık- mesleğiniz, sosyal çevremiz hepsi gözlük seçerken bir etken.


İmajım herşeyim diyorsanız, güneş gözlüğü konusunda dikkatli olmanız gerekiyor. Biliyorsunuz, gözlük beden dilinde çok önemli bir aksesuar. Modeli, rengi, hatta lens rengi, duruşu, sizin hakkınızda karşıdaki insanda ilk saniyelerde oluşacak yargılar adına çok önemli. 


Bu yüzden de tarzınızı ve kişiliğinizi en doğru yansıtacak gözlüğü bulmanız gerekiyor. Gözlük, daha önce yazdığım Güneş Gözükleri Bizi Neden Daha Çekici Yapar başlıklı yazımda da belirttiğim gibi asimetri sağlıyor, ancak yanlış bir gözlük inanın her şeyi berbat edebiliy

Lady Gaga gözlükleriyle stilini en iyi birleştiren ünlülerden


İlk etapta yüz tipinden gidersek, yuvarlak yapılı yüzlerde yuvarlak gözlüklere gitmek, ya da köşeli yüzlerde çok sert hatlı kalın gözlüklerden kaçınmak gerekiyor. Ayrıca düşük kaşlı hanımefendiler, cateye diye tabir ettiğimiz çekik gözlüklerle yüzlerini yukarı kaldırır ve daha çekici gözükebilirler. . Kemikli yüzlerde ince metal gözlüklerle hatlarını yumuşatabilirler.

Ancak çok daha önemlisi nasıl bir gözlük takmak istediğinizi bilmek ve zevkiniz.
Sonuçta gözlüğü siz taşıyacaksınız ve sizin zevkinizi ve tarzınızı ifade edecek!

Güneş gözlüğü satın almaya karar vermeden önce, denemek istediğimiz modelleri kafamızda belirlemekle başlayabilirsiniz. Bu aşamada bütçeniz dahilinde kendinizi özgür bırakın. Belki bir ünlüde gördüğünüz gözlüğü denemek isteyebilirsiniz, ancak unutmayın ki gözlük her yüzde farklı durabilir, dolayısıyla gerçekten kendinizi özgür bırakın ve içinizden geçen modelleri siz seçin.
İnanın yüzünüzü en iyi siz biliyorsunuz. Ön plana çıkmasını istediğiniz bölgeleri (Kaş, göz, vs) ya da kapatmak istediğiniz kusurları sizden iyi belirleyecek kişi yok. Bu yüzden 'Bana hiç bir şey yakışmaz', 'Bana o model gitmez' önyargısından uzakta dilediğiniz modelleri deneyin. Bu aşamada profesyonel biriyle, gözlüğün bedeni ya da duruşu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Eğer kafanızdaki model istediğiniz gibi durmamışsa, alternatiflere geçebilirsiniz. Bu aşamada denediğiniz modelin size'ı ve renkleri tabi ki çok önemli.


Italyan erkekleri renkli kıyafetlerini renkli gözlüklerle tamamlıyor




Gözlük rengi:

Eğer hayatınızda klasik renklerden hoşlanıyor ve renkli kıyafetlerden kaçıyorsanız, kesinlikle gardırobunuzdaki renklere paralel gözlükler bakın.
Gözlük, bir bütünün parçasıdır, dolayısıyla gözlüğün yüzünüzde sırıtmasını engellemek istiyorsanız, giydiğiniz renkler doğrultusunda bir gözlük edinmeniz, tarzınızdaki uyumu da yakalamanızı sağlayacaktır.
Benim tavsiyem her zaman çılgınlıktan yana, kontrastı severim bazen hiç ummadığınız renkler baş yarabilir cesaretli olmakta fayda var diyorum. Renk konusunda bir iletişim bilimleri uzmanı olarak tavsiyem ise, vermek istediğiniz imajla doğru orantılı renkler kullanmak. Örneğin üst düzey yöneticiyseniz ve imajınızı biraz yumuşatmak istiyorsanız, çok hafif renkli bir çerçeveli gözlükle yüzünüzü renklendirebilir ve ciddi imajınızı çok hafif yumuşatabilirsiniz. Bunun tam tersi olarak da yıllardır kullandığı yuvarlak hatlı gözlüklerden dolayı yumuşak huylu olarak algılanabilme potansiyeline sahip bir kişi, gözlüklerinde hafif köşelere ve koyu renklere kaçarak bu algısını sertleştirebilir.

Ten ve saç rengi:

Gözlük seçerken, zevkinizin yanı sıra en önemli konu ten ve saç renginiz.
Eğer açık tenli ve açık saç renkliyseniz (kadın - erkek fark etmiyor), çok koyu renkli gözlüklerden kaçının derim. Eğer renklerinize zıt bir renk gözlük tercih ederseniz, gözlük yüzünüzde sırıtır, gözlük reklamı gibi dolaşmanız an meselesi olabilir.
Açık tenlerde çok koyu gözlükler, aynı zamanda 'acım büyük' kategorisine girdiğinden, fazlasıyla dikkat çekmeniz mümkün.

Benim bu konudaki önerim, kendi tonlarınıza yakın gözlükler seçmek, böylece yüzünüzle gözlüğünüzdeki doğru oranı yakalamak. 
Yani, açık renkli kişilerin açık kahverengi, toprak tonları, esmer tenlilerin ise orta koyuluktaki gözlükleri seçmeleri kendi yararlarına olacaktır. 
Açık renkli kişilerin çok açık tonlarda gözlük takmalarını da sakıncalı buluyorum, zira, pudra renklerindeki gözlükler, sizi soluk yapabilir dolayısıyla kendi renginizden bir 'tık' koyu renkte gözlükler tercih edebilirsiniz.


Tabi ki bu dediklerimin tam dışında, tamamen farklı tonlarda bir gözlük de tercih edebilirsiniz, ancak bu sefer tarzınızla bunu dengelemek durumundasınız. Eğer gözlüğünüz yüzünüzde oldukça patlayacak şekilde ve renkte bir modelse, ayakkabınızdan, gömleğinize uyumu yakalamak durumundasınız. 
Aksi takdirde bir moda faciasına dönüşmek içten bile değil..

Metal çerçeve renk seçimi

Metal gözlük sevenler, Mykita gibi markaların alternatif titanyum tasarımlarına bakabilirler

Tabi ki gözlüğünüzün malzemesi renk seçiminde oldukça önemli.
Eğer koyu tenliyseniz, altın metal gözlükler biraz riskli. Özellikle esmer erkekler, altın rengi çerçeveyle Ortadoğulu petrol zenginlerine dönme riski taşıyorlar. Eğer ille de altın diyorsanız, daha sade gözlüklere yönelmek ve diğer aksesuarlarınızla (mesela erkekler için kol manşeti ya da kravat iğnesi - ya da kullanılan bileklik vs) ile gözlüğünüzü dengeleyebilirsiniz.
Hatta, daha sade bir kıyafet tarzıyla gözlükte bir kontrast yakalayabilir, daha 'tarz' bir görünüme sahip olabilirsiniz.
Kadınlarda da aynı problem söz konusu. Siyah saçlı ve koyu tenli kadınlarda pırıl pırıl altın bir çerçeve sakil durabiliyor. 
Yani, gözlük ön planda kalabiliyor. Kalabalık bir görüntüye yol açmamak için, abartıdan uzak altın metal gözlüklere yönelmek en büyük tavsiyem.
Benim gibi saçları hafif beyazlamış kişilerde ise en büyük önerim, gümüş rengi çerçeveler, inanılmaz iyi duruyorlar. 
Saç rengiyle yakalanan muhteşem uyum, genel tarza da başarıyla yansıyor.

Lens rengi:

2016 sezonunda Eyepetizer gibi renkli gözlükler çok revaç

Bu konuyu çok kısa geçeceğim çünkü bildiğiniz gibi bu konuda önceden çok sayıda yazı yazdım. Lens renkleri ve etkilerini Hangi lens rengi hangi tür enerjiyi toplar? başlıklı yazımdan, koyu lensin kadın ve erkeklerdeki etkisini ise Güneş Gözlükleri ve Sex  isimli yazımda okuyabilirsiniz.
Özetle, çok koyu güneş gözlüğü lensleri gözünüzü göstermiyor ve karşınızdaki insanda bir güvensizlik yaratıyor olsa da, erkeklerde nereye baktıkları belli olmadığı için karşı cinste bir çekicilik katmakta. Kadınlarda ise durum farklı, aynı sebepten dolayı hanımefendiler yanlış anlaşılıyor...
Dolayısıyla göz göstermeye dikkat, en azından konuşurken gözlüklerimizi çıkaralım :)

Çerçeve şekli
Geldik en çok sorulardan birine, çerçevenin şekli.
İşte burada kafamızı en çok karıştıran şey, yüz tipimiz. Yüzümüzün gözlük seçimiyle hiçbir ilgisi olmadığını söylemiyorum. Altını çizmek istediğim konu, yukarıda da söylediğim gibi kaş yapımızın, burun şeklimizin, yanak dolgunluğumuzun, kulak mesafemizin vs vs oldukça etkili olduğu. 
Dikkat etmemiz gereken ilk konulardan biri çerçevenin hatları. Çok köşeli gözlükler, eğer yüzünüz de kemikliyse, yüzde sert bir ifadeye yol açabiliyorlar. Yuvarlak gözlükler için de tam tersi söz konusu. Yuvarlak yapılı bir yüzde yuvarlak bir gözlük bazen fazla 'sempatik' durabiliyor.
Kaşlara gelince.. 
Kaşlara paralel giden gözlükler tabi ki yüzde en iyi duranlar gibi gözükebilir ancak zıttı da mümkün.Kaş ve çerçeve uyumu önemli. Dışarı doğru kalkık kavisli kaşlar her zaman avantajlı, ancak kaşların rengi ve kalınlığı da önemli. Kaşlarımız, gözlüğümüzün üzerinden hafifçe gözükecek, aksi takdirde kaynakçı gözlüğü dediğimiz türe yakınlık kaçınılmaz. Özellikle düşük kaşlı kadınlar çekik modellere, erkekler ise köşeli gözlüklere yönelirlerse üzgün yüz ifadesini önlemiş oluruz.
Düz kaşlar ise üstü köprülü modellerden kaçınmalı. Eğer esmer ve bir de üstü köprülü koyu asetat bir model takmışsanız tek kaş gibi gözükmeniz an meselesi :)
Burun gözlük seçiminde diğer önemli faktörlerden. Burnumuzdaki kemer fazlaysa, metal gözlükler en ideali. Metal gözlüklerde burun silikonları ayarlanabildiğinden, metal gözlüğü rahatça taşıyabilirsiniz. Ayrıca köprülü modellerde, orta köprüyü burnunuzdaki kemerin üstüne getirip, eğer dilerseniz ilgiyi gözlüğe toplayabiliyorsunuz. Dolgun yanaklı hanımlar için de metal gözlükler ideal. Zira, burun silikonları sayesinde gözlük hafifçe kaldırılabiliyor böylece gözlük daha az değiyor.
Eğer yanaklarınız dolgun ve illa asetat (kemik) gözlük takacağım diyorsanız, daha dikdörtgen ya da oval ve küçük gözlüklere yönelebilirsiniz, böylece gözlük yanaklarınıza değmez.

Gözlük bedenleri:

Victoria Beckham, kendi adını taşıyan oldukça büyük aviator model gözlükleriyle muhteşem..

Ve tabi ki en son konu gözlüğün büyüklüğü ve küçüklüğü. Daha önceki Gözlüğün de Bedeni Olur başlıklı yazılarımda gözlük bedenlerinden bahsetmiştim. 
Evet, gözlüklerin de bedenleri var. 
Gözlükleriniz aldığınız mağazalardan, beğendiğiniz ürünlerin bedenlerini arayınız. Yüzünüze model doğru olmuş olabilirsiniz, ancak yanlış boyut sizi komik duruma düşürebilir.
Şahsi fikrimi sorarsanız en önemli konulardan biri aslında gözlüğün büyüklüğü ya da küçüklüğü, algıda seçicilikten midir nedir sokağa baktığımda büyük çoğunluk gözlük severde yanlış beden gözlük görüyorum. Gözlüğün sizi sıkması illa ki küçük anlamına gelmez, gözlükçünüzde gözlüğü prova edip, yüzünüze uygun hale getirebilirsiniz. Karşıdan baktığımızda gözlük sapları açılmış duruyorsa, gözlüğün hatları kaşımız bitmeden bitiyor, gözlük emanetmiş izlenimi yaratıyorsa gözlük küçük demektir. Dolayısıyla hassas olunması gereken konu yüz tipinden çok daha önce gözlük ve yüz uyumudur.
Bunun yanı sıra, büyük gözlükleri - yüzünüze büyük gelse de -tabi ki tarzınıza uygun olarak takabilirsiniz.

***

Umarım size faydalı olabilmişimdir.
Eğer hala 'Yok ben tatmin olmadım mağazalara gidince kafam karışıyor' diyorsanız, 'Gözlüğümüzü Nasıl Seçmeliyiz?' başlıklı yazımı okumayı deneyebilirsiniz.
Temennim, umarım bu yaz sizi en iyi ifade edecek, en güzel gözlüğü ya da gözlükleri bulursunuz..
Gözlükleriniz güzel şeyler göstersin :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder