7 Nisan 2016 Perşembe

AÇIK LENSLİ GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ NE İŞE YARAR?

Milanolu Eyepetizer açık lensli gözlükler


Bu sezonun en çok ön plana çıkan gözlükleri açık lensli güneş gözlükleri.. Yerli ve yabancı sayısız ünlünün yüzünde gördüğümüz bir çok markanın çıkardığı bu gözlükler, hem iç mekanda hem de dış mekanda rahatlıkla kullanılabiliyorlar.. Açık lensleriyle gece bile takılan gözlükler hakkında en çok sorulan soru ise bu gözlüklerin 'güneş koruyucu' olup olmamaları..

***

Tabi burada esas soru 'güneş koruyucu' teriminden ne kastettiğimiz..
Wikipedia der ki; "Güneş gözlüğü, güçlü ışığın göze ulaşmasını engelleyen renkli veya koyu lenslerden meydana gelen çeşitli biçimlerde görme cihazlarıdır.
Pek çok insan doğrudan güneş ışığını çok parlak bulur, özellikle gazete okurken. Açık alan faaliyetlerinde, bisiklete binmek, kaymak ve uçmak gibi, göz normalden daha fazla ışığa maruz kalır. Böyle durumlarda gözleri katarakta sebep olabilecek ultraviyole ışınlarından korumak için bu tür gözlükler kullanılması önerilir. Güneş gözlükleri genellikle mankenler, film oyuncuları ile bağdaştırılmıştır, fakat bu durumun sebebi film ve sahne ışıklarının doğal ışıktan daha kuvvetli olması ve çıplak gözü rahatsız edici olmasıdır."
Bu açıklamada eksik olan kısım, güneş gözlüklerinin 'açık lensli' de olabileceğidir, yani güneş gözlükleri ille de koyu renk lensli olacak diye bir kural yok.

****

Johnny Depp ve açık mavi lensli meşhur Moscot Lemtosh

Tahmin edeceğiniz gibi açık lens sadece flaşlardan açmak isteyen ünlülere fayda sağlayan bir lens türü değil. Çünkü 'güneş koruması' dediğimiz zaman, hem lensin 'UV' filtresini hem de göz kamaşmasını ayrı ayrı incelememiz gerekiyor.

Bilindiği üzere, UV'ye direk güneşin yanı sıra, bilgisayar ekranından araba farına kadar bir çok kanaldan maruz kalıyoruz. Dolayısıyla, lensin koyuluğu ya da açıklığı ne olursa olsun önemli olan yüksek UV filtresine sahip olması. Bu yüzdendir ki özellikle açık lensli güneş gözlüklerini, akşam, gece ve kapalı ortamlarda kullanmak göze ekstra fayda sağlıyor ki koyu lensli gözlükler böyle bir avantaja sahip değil.

Açık lensler iç mekanda da kullanılabiliyorlar.


Güneş gözlüğü lensinde ikinci konu ise lensin açıklığı ya da koyuluğu. Burada da göz kamaşması dediğimiz parlak ışıkta gözün sulanması, kızarması ve gözümüzü kısmamız devreye giriyor. Buna ek olarak da göz kırışıklığı cabası. Doğal olarak açık lensli güneş gözlükleri bu derde derman olmuyor çünkü her ne kadar yüksek UV ya da lens yüzeyinden ışığın yansımasını engelleyen antirefle filtreye sahip olsalar da, direk olarak parlak güneşe maruz kaldıklarında göz kamaşmasına fayda sağlamıyorlar.
Dolayısıyla açık lensli gözlüklerin kullanım yerleri oldukça farklı. Bu tür gözlükleri direk güneşe ya da güneş yansımasına maruz kalmadığınız saatlerde, iç mekanlarda, akşam ve gece kullanabilecekken, koyu lensli gözlükleri parlak güneş altında takmamız gözünüze oldukça fayda sağlıyor..
Gurunuz olarak umarım kısa ve net olarak bilgilendirmişimdir diyor, bir sezonda gerek açık lensli gerekse koyu lensli bir çok gözlük alabileceğinizin altını çiziyorum :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder