23 Ocak 2015 Cuma

ÇİN İŞİ JAPON İŞİ



Gurunuz olarak bir polemiğe daha son vermeye karar verdim; Çin'de üretilen gözlükler sağlıklı mıdır, yoksa kör mü eder? Çin'deki çocuk işçiler tarafından üretildiğini düşündüğümüz gözlükleri takmak caiz midir?



Belki eskiden mümkün olduğu kadar Çin üretim gözlüklerden uzak durun derdim, ama Çin'in şu andaki üretim tesisleri ve iş  gücündeki denetimi göz önüne alınca, eskilerden genelleme yapmak yerine objektif olmak gerektiğini düşünüyorum.
Çin önemli ölçüde büyük bir gözlük endüstrisine sahip; yılda 4000 adet yeni üretici, ithalatçı ya da ihracatçı sektöre giriyor, Dongguan ve Shenzen'de yoğunlaşmış durumdalar.
Yılda binlerce güneş gözlüğü ve de optik çerçeve üreten Çin, kendi koleksiyonunu çıkarmak isteyen firma ya da şahıslara, farklı kalitelerden oluşan bütçeler sunuyor.
Burada önemli olan ortaya çıkacak markanın doğru fabrikayı bulması ve doğru kaliteye karar vermesi.    


Çin'de üretilen gözlüklere kalitesiz demek ne kadar yanlışsa, sapında 'Made in China' ya da 'Made in PRC' yazan pahalı gözlüklere anlam verememek de aynı sebepten dolayı yanlış.
Günümüzde Çin'de oldukça kaliteli gözlükler üretiliyor. Bu sebepten de tanıdığımız birçok uluslararası marka, üretimlerini Çin'e kaydırmış durumda.
Buna, çok tanıdık bazı Amerikan ve İtalyan markaları da dahil. Bu markaların Çin'de üretime başlamasının tek sebebi üretimin ucuz olması değil, özellikle konuştuğum bazı marka temsilcileri, güneş gözlükleri için lens alternatiflerinde, Avrupa'ya ve Amerika'ya göre Çin'in öne geçtiğini itiraf ediyorlar.


Dolayısıyla son sözüm, Çin üretimi olan her gözlüğü lütfen yargılamayalım.
Özellikle gözlükçülerde belli bir meblağın üzerinde satılan ve sapında 'Made in China' yazan gözlüklere, İtalyan ya da Fransız değilse üvey evlat muamelesi yapmayalım.
Ayrımcılığı bırakalım :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder