14 Aralık 2014 Pazar

GÖZLÜĞÜN DE BEDENİ OLUR



Gözlüğümüzü nasıl seçmeliyiz konusunda sizleri en sık uyardığım konu, gözlüğünüzün yüzünüze boyut olarak doğru olanı.
Gözlük modelini bir yana bırakalım, özellikle ülkemiz sokaklarında en çok dikkatimi çeken konu, yüzümüze ya küçük ya da gerçekten oldukça büyük gözlükler kullanıyor olmamız.
Özellikle online alışveriş yaparken nasıl zorlandığımızı tahmin bile edemiyorum, bu yüzden bugün gözlük bedenleri konusunda sizi gurunuz olarak aydınlatmaya karar verdim.

Gözlük bedenleri nelerdir?

Gözlüklerinize dikkatli bakarsanız, saplarında bir takım numaralar yazdığını görürsünüz. Bu numaralar, gözlüğün cam boyutu, burun köprüsü ara genişliği ve sap uzunluğu gibi bilgiler verir.




Herhangi bir gözlüğü aldığınızda, aynen yukarıdaki gibi yanyana numaraları gözlük sapında bulabilirsiniz. 

Genelde ilk sırada olan numara (yukarıdaki görselde olduğu gibi), gözlükte kullanılan camın milimetre olarak genişliğidir. Yani yukarıdaki gözlükte kesilen camın genişliği 46 mm.dir. Dolayısıyla eğer daha büyük camlara sahip bir gözlük istiyorsanız, daha büyük cam genişliğine sahip gözlüklere bakmalısınız. Cam genişlikleri, saplarda 40 - 62 arasında değişir.

Bizi ilgilendiren ikinci numara ise, ortada yer alan ve 14 - 24 arasında değişen, burun köprüsü aralık mesafesidir. Yani kabaca iki cam arası mesafe olarak tabir edebiliriz. Bu rakam da milimetre cinsinden ifade edilmiştir. Yani, eğer kemikli geniş bir buruna sahipsiniz, burun aralığı daha geniş gözlüklere bakmalısınız

En son numara olan sap numarası ise, anlayacağınız üzere sap uzunluğunun milimetre olarak yazılmasıdır. 120 - 150 mm arasında ölçülen sap uzunluğu, yüzünüzün büyüklüğü ile doğrudan bağlantılıdır. Eğer geniş bir yüze sahipsiniz aynı şekilde daha uzun saplı gözlüklere yönelmenizde fayda var.

Özetle, kendi yüzünüzün büyüklüğü ya da küçüklüğüne göre, bu numaralardan faydalanarak yüzünüze daha uygun olan gözlüğü daha rahat seçebilirsiniz. 

Gözlük seçimi ile ilgili diğer önemli konuları yakın zamanda yazmaya devam edeceğim ;)

6 yorum:

  1. Bazı gözlüklerde örneğin, ekartman 55 diye geçer. Peki burdan ölçüyü anlayabilir miyiz ne demek istendiğini..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gözlüğün tek bir camının mm cinsinden ölçüsü ... 55mm demek...

      Sil
  2. 21 40 gözlükte ne demek

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. ekartman.. google a yazıpi görsellere tıklayınca cıkıyor efendim.. az çaba lütfen..

      Sil
  4. 21 köprü mesafesi mm olarak
    40 gözlük cam genişliği

    YanıtlaSil