10 Nisan 2012 Salı

SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ: BASEL OYUNCAK MÜZESİ GÖZLÜK SERGİSİ











İsviçre Basel Oyuncak Müzesi'nde 15 ekim - 9 Nisan arası açık kalan "Brillen" gözlük sergisi her zaman pişmanlıklarımdan biri olacak kişisel tarihimde yer alacak.
Oradan oraya koşuştururken kaçırdığım bu muhteşem serginin son ayına yetişmek için elimden geleni yapsam da, bir çok kimliği bağrında barındıran bir gözlük gurusu olarak ne yazık ki başarılı olamadım.
Bana düşen de, ne olursa olsun benzer bir sergiyi Türkiye'ye getirmeye ya da Türkiye'de yapmaya söz vermek ve sergiyi sizler için detaylı olarak yazmak oldu...
***
700 senelik geçmişe sahip gözlüğe biz her ne kadar günümüzde çok kolay ulaşsak da, eskiden görmeye yardım eden nesnelerin her biri birer sanat eseriydi ve çok kısıtlı sayıda kişi bu nadide parçalara sahip olabiliyordu.
Geçmiş, günümüz ve gelecek de dahil 7 bölüme ayrılmış Basel gözlük sergisinde buna vurgu yapıldı ve geçmişten günümüze gözlüğün tarihi örneklerle anlatıldı.
Antik Suriye, Çin ve Avrupa'dan gözlük örneklerinin yanı sıra Sir Elton John, Marilyn Monroe gibi ünlülerin taktıkları gözlükler de sergide yerini buldu.
Claude Bader, Japon sanatçı Ryo Yamashita and ve blogda daha önce yazdığım Mercura NYC markasının yaratıcıları Rachel Cohen-Lunning ve Merrilee Lichtenstein Cohen kızkardeşlerinin tasarım gözlükleri de geleceğe vurgu yaptı.
***
Basel Oyuncak Müzesi böyle bir sergiyle övgüye değer bir adım atmış oldu. Umarım bu sergi İstanbul'da dahil olmak üzere dünyanın bir çok yerinde sergilenir ve gözlüğün tarihsel serüveni gözler önüne serilir.
Müze ile bağlantıya geçmiş durumdayım, umarım heyecan verici haberleri size en kısa zamanda ulaştırırım...




Free Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder