31 Ocak 2010 Pazar

BABAMA 76 KERE MAŞALLAH


Fashion@EYE Vintage Koleksiyonu'nun gerçek sahibi, ve gözlükçülüğün piri babam Mehmet San bugün 76 yaşına bastı.
O zamanlar çoğunlukla Museviler'in yaşadığı Çanakkale'de, -kendimi çok benzettiğim babasına inat evi terk ederek- tek başına, portakal sandığı üzerinde diye tabir ettiği 'bireysel' girişimini başlatan Memo'muz, beklemediği talepten dolayı hızla yükselerek, 1960lar'da açtığı ilk gözlükçü dükkanını açmıştır.
O devirde kimsenin cesaret edemediği Christian Dior, Yves Saint Laurent, Silhouette gibi markaları satan babam, gözlükçülüğü gerçek bir meslek olarak icra eden ender kişilerdendir. Kalitesiz mal asla satmayan, gözlüğü takmadan önce gözlük camlarını hastalara yorulmadan denettiren, Museviler'in yanında yetiştiği için her malı herkese satabilen babam (erkeklere taşlı kadın gözlükleri bile- ciddiyim), dedemin takdirini de kazanmasının ardından, işlerini hızla büyüterek, pırlantacı -dikkatinizi çekerim kuyumcu değil-, kereste fabrikası, otomotiv satış, emlak, Assos'ta butik otel gibi bir takım birbiriyle ilgisiz işleri de portföyüne eklemiştir.
Ablamla beni en iyi koşullarda büyütmeye çalışan, evde hiçbir zaman kavga gürültü yaşattırmayan babamız Memo, bize sıcak ama mesafeli bir baba olmakla beraber, anneme mesafe koymamış, dükkanın üstündeki Kürkçü Fevzi Amca ve pırlantacı dükkanı sayesinde, sevgili annemiz Semoş'u kürklere ve mücevherlere boğmuştur:) Babam, annemi Çanakkale'nin özel arabalı ve tekne üzerinde adı yazılı ilk kadını ünvanıyla da onurlanmıştır. Nazire bir yana, annemle babam, her ne kadar şu sıralar duraklama devrinde olsalar da, yaşamayı gerçekten bilmişler ve ablamla bana herşeyden önce 'görmüşlüğü' yaşatmışlar ve bizim hayata iki adım önde başlamımıza yol açmışlardır.
Renkli karakterini az çok anlatmaya çalıştığım babam, oldukça da müteşebbis biridir. Yol yokken, eşek geçtiğinde sevindiğimiz Assos'da ilk otel yatırımlarından birini yapan, Çanakkale Boğazı'na teleferik projeleri düşünen Memomuz, bizleri de benzer projelerde hep desteklemiştir.
Hayata pozitif bakan, iyi yürekli babam Mehmet San'a iyi ki doğdun diyor, uzun ve mutlu ve hep beraber mutlu seneler diliyorum.

Free Blog

2 yorum:

  1. nice vintage kokulu, kaliteli ürünlere, satışlara, ve yaşanmışlıklara. iyi ki babanız ve bu güzel girişiminiz doğmuş:)

    YanıtlaSil
  2. Nazik yorumunuz için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil